První test: Sir Joseph, Yate i nanosilver obstály na jedničku

29.09.2014 19:06

Větší přípravná akce před odletem do Himalájí byla docela úspěšná. Cílem bylo se v rámci možností co nejvíce aklimatizovat, takže jsme vyrazili do srdce Alp – Wallisu.

Cestou jsme se zastavili v pohoří Adamello – Presanella, kde jsme strávili dvě noci v bivaku Roberti ve výšce cca 2200 metrů a úspěšně vystoupili na nejvyšší vrchol tohoto pohoří Cima Presanella (3558 m).

Poté jsme se přesunuli už na Monte Rosu, a protože už bylo po sezoně, chaty byly zavřené. Využili jsme tedy winterraumu na horské chatě Gnifetti (3647 m).  Po několikahodinové chůzi ze Stafalu jsme došli na chajdu, kde nikdo nebyl, což jsme uvítali a měli tak chatu jen a jen pro sebe. V noci teplota ve winteraumu klesala k pěti stupňům, venku bylo podstatně mrazivěji. 

K aklimatizaci jsme si vybrali vrcholy Ludvighöhe  (4342 m), na který jsme se Zdendou vystoupili náročnější cestou přes levý úzký hřeben. Cestou k chatě jsme se stavili ještě na Balmenhornu (4167 m).

Druhý den jsme se rozhodli pro výstup na nejvýše položenou chatu Margharita (4554 m) na vrcholu Signalkuppe, kde jsme chtěli rovněž strávit jednu noc. Velmi větrné počasí z noci ale pokračovalo i přes den, takže jsme to ve výšce 4060 metrů otočili a šli zpět dolů. Velkou roli při rozhodování hrál právě onen vítr, který zavál stopy z předchozího dne a navíc cesta ze sedla Col de Lys na Signalkuppe nebyla prošlápnutá vůbec.  V této oblasti je hodně trhlin a neprošlápnutá stopa od místních může přinést obrovské potíže. Riziko pádu do trhliny je tady v takovém případě docela dost velké.

Kromě samotné aklimatizace jsme měli v plánu poprvé otestovat některé nové vybavení a oblečení.

  • Peří od Sira Josepha je tradičně na špičkové úrovni a rovněž jejich inovovaná technická bunda Trisul II, je velmi povedená a splňuje to, co se od ní v náročných podmínkách očekává. Je lehká, skladná, větru a dešti odolná a přitom paropropustná.  Bundu Spantik i spacák Looping 1200 máme léty pohybu v zimních horách vyzkoušené a náš názor je pořád stejný – naprostá jednička!!!!
  • Na jedničku obstálo i funkční oblečení nanosilver. Od těchto produktů jsme to ale očekávali, protože jsme je měli možnost osobně vyzkoušet už na loňské expedici na Muztagh Atě. Termotriko má nový a velmi hezký design.
  • Vyzdvihnout musíme také vynikající rychleschnoucí teplé podkolenky Skiing Primaloft od Yate. Jsou velmi příjemné na noze, drží, nesjíždí, nikde jsme neměli žádné otlaky či pánské rukavice VortexGTX Trekmates rovněž od Yate. Jsou pohodlné a do alpských podmínek teplotně dostačující.  Ruce se v nich nepotí.
  • V neposlední řadě jsme vyzkoušeli šedesátilitrový batoh Vagabond od Hannahu. Musíme uznat, že nás velmi příjemně překvapil. Je velmi pohodlný na nošení, lehký, vleze do něj spousta věcí a přitom stále zůstává přehledný, venkovní materiál je odolný a pevný.